Странице

субота, 19. децембар 2015.

Istraživanje javnog mnjenja


Kao što smo obećali danas objavljujemo rezultate ankete koju su građani Grocke popunjavali prethodnih nedelju dana. Anketa je urađena na uzorku od preko 200 građana, s tim da moramo da napomenemo da ovo nije reprezentativni uzorak, pre svega zato što su anketu popunjavali samo ljudi koji koriste računar, ali zbog velikog broja popunjenih anketa možemo da steknemo jasniju sliku o aktuelnoj političkoj situaciji u Grockoj.

Anketu su više popunjavali muškarci, starosti od 18-40 godina i sa srednjoškolskim obrazovanjem, a najviše anketa popunili su meštani  Kaluđerice, Grocke i Vrčina.
Oko 60% građana zalaže se za ideju formiranja nove opštine.
Preko 90% građana prati lokalne medije, a kao izvor informisanja naveli su Grockainfo portal 84%, Žig info 49%, Grocka istina 47% i Gročanski glasnik sa 42%, dok prema ovoj anketi lokalne radio stanice nalaze se na samom začelju sa 5 i 6%.
Velika većina građana nisu članovi političkih stranaka, upoznata je ko je predsednik GO Gocka i ko čini aktuelnu lokalnu vlast. Prosečna ocena lokalne vlasti je 3,02. Svi ponuđeni odgovori o problemima u GO Grocka dobili su približno isti broj glasova, što pokazuje da u GO Grocka postoje ozbiljni problemi u svim oblastima života.
Na izbore bi izašlo oko 55% građana, od kojih je oko 90% već odlučilo kome će dati svoj glas. Na njihovu odluku o glasanju na lokalnim izborima ne utiče činjenica da li će istovemeno biti odžani i parlamentarni izbori.
Ono što sve verovatno najviše zanima to je trenutni rejting stranaka u Grockoj. Na ubedljivo prvom mestu nalazi se SNS sa oko 43%, zatim sledi grupa stranaka koje prelaze cenzus i njihovi procenti su između 6 i 10%, a to su SRS, Naš čovek Blažo Stojanović, SPS i Demokratski savez Grocke. Sledi grupa stranaka koje su tik ispod cenzusa sa podrškom od 3 do 5%, Patriotski blok DSS i Dveri, Nova Srbija, SDS i LDP i Lokalne grupe građana (ako bi išle zajedno na izbore). U grupi stranaka sa podrškom između 1 i 2% nalaze se DS, kao i Pokreti Borka Stefanovića i Saše Radulovića. Bez podrške građana u ovoj anketi ostali su Samostalni DSS, SNP, SDPS, PUPS i JS.
Kada bi se ovi rezultati pretočili u broj mandata po aktuelnom izbornom sistemu, SNS bi imao 19 mandata, a ostale grupacije koje su prešle cenzus između 3 i 5 mandata. U slučaju da još dve grupacije koje su trenutno na ivici cenzusa uspeju da pređu preko 5%, SNS bi pao na 17 mandata i ne bi mogao sam da formira vlast.
Što se tiče prepoznatljivosti lokalnih lidera, približno isti broj glasova (oko 90%) dobili su Dragoljub Simonović, Stefan Dilberović, Blažo Stojanović. Goran Pekarski i Olivera Knežević, zatim slede političari koji su verovatno poznatiji po svojim nadimcima, pa s tim u vezi i nešto lošiji rezultat Milan Janković, Zoran Milićević, Spasoje Živanović i Zoran Jovanović, dok je Goran Marković apsolutno nepoznat široj javnosti u Grockoj.

Нема коментара:

Постави коментар